TET-jakso Gronlundilla

Syksy on jo edennyt pitkälle ja yksi varma syksyn merkeistä on työpaikoille saapuvat TET-nuoret. Työelämään tutustuminen on virallisen opetussuunnitelman mukaista toimintaa, jossa nuori menee valitsemaansa työpaikkaan ja tekee hänelle sopivia töitä aikuisen ohjauksessa. TET-jakso tarjoaa nuorelle mahdollisuuden saada arvokasta kokemusta eri ammateista sekä työelämän käytännöistä. Tänä syksynä työyhteisömme ilona oli kolme nuorta TET-jaksolla. Omista kokemuksistaan Gronlundin tettiläisenä meille kertoo Hatanpään koulussa 9.-luokkaa käyvä Jaro Koivisto.

Ensimmäinen vaihe nuorella ennen TET-jaksoa on pohtia, millaiseen työpaikkaan haluaa tutustua. Tämän jälkeen tehtävänä on kysyä kyseisestä paikasta harjoittelupaikkaa. ”Halusin saada uudenlaista työkokemusta ja nähdä, millaista työtä teillä tehdään”, Jaro kertoo päätöksestään kysyä TET-paikkaa juuri meiltä. Aikaisemman TET-jaksonsa Jaro olikin suorittanut autoliikkeessä, jossa hän oli päässyt muun muassa pesemään autoja. Jaro osoittikin omatoimisuutta ja rohkeutta kysymällä harjoittelupaikkaa suoraan toimitusjohtajaltamme Tiinalta. ”Lähdin avoimin mielin uuteen kokemukseen. Luulin, että pääsisin tekemään vain siivoustöitä, mutta yllätyin päästessäni tekemään tosi monenlaisia hommia”, Jaro kuvailee kokemustaan.

Jaron TET-jakso jakautui kahteen erilaiseen viikkoon. ”Ensimmäisellä viikolla siivosin Gronlundin varastolla ja olin Ollin keikkaporukan mukana. Pääsin ottamaan yläpölyjä, puhdistamaan rakennuksen seiniä ja tekemään suursiivousta erääseen asuntoon. Ekalta viikolta jäi mukava fiilis ja voisin tehdä keikan töitä myös tulevaisuudessakin, sillä se oli tosi erilaista työtä päivittäiseen siivoukseen verrattuna ja tosi vaihtelevaa. Kauheinta tuolla viikolla oli vessojen siivous”, Jaro kertoo kokemuksistaan Ollin erikoistyöporukan mukana työskentelystä.

Toisella viikolla Jaro työskenteli yrityksemme toimistolla, harjoitteli toimistosiivousta ja pääsi tutustumaan myös yrityksen hallinnolliseen puoleen. ”Toisella viikolla siivosin toimistolla ja tutustuin hallinnollisiin juttuihin sekä liiketalouden asioihin. Katsoimme Tiinan kanssa tarjouksen tekemistä, yrityksen pääomaa, kuluja ja tasehommia. Pääsin mukaan asiakastapaamiseen katsomaan yrityksen liikelahjoja ja vierailimme messuilla. Varsinkin yrityksen taloushommat olivat kiinnostavia ja asiakkaalla käynti oli mukavaa”, kertoo Jaro. Hänen tulevaisuuden suunnitelmat 9.-luokan jälkeen onkin jo selkeät ja hän aikoo tähdätä opiskelemaan liiketaloutta. Jaron tulevaisuuden suunnitelmien valossa myös TET-jakso toi mielenkiintoisen kokemuksen yrityksen liiketoiminnallisesta puolesta.

”Kokonaisuutena TET-jakso oli tosi mukava ja sain työstä hyvää palautetta. Sain työhön myös tosi hyvää ohjausta. Voisin kuvitella tekeväni keikan töitä myös tulevaisuudessakin” Jaro kertaa. TET-jakson yhtenä tavoitteena onkin, että nuori saa vahvistusta oman osaamisen kartoittamiseen, ideoita sekä innostusta tulevaisuuden suunnitelmien tekemiseen. ”Minun pitäisikin kysyä Tiinalta töitä syysloman ja kesäloman ajalle” Jaro tuumaa ja suuntaa haastattelun jälkeen koputtamaan Tiinan ovelle.