Vaativat erityispäivät haastavat erikoispesutiimin

Siivojankin työ on monipuolista ja jännittävää, eivätkä Gronlund Palveluiden erikoispesutiimissä työpäivät toista itseään. Työnjohtaja Olli Holopainen on työskennellyt yhteensä 12 vuotta Gronlundilla, joista 7 vuotta nykyisessä esimiestyötehtävässään. Vaikka Ollilla on vuosien kokemus siivoustyöstä, saattaa erikoispesutiimissä silti vielä tulla täysin uusia tilanteita vastaan.

“Jokaisen päivän alussa kokoonnumme ensin varastolla, josta lähdemme sitten asiakkaalle”, Olli aloittaa. Siivouskohteessa tehtävä työ katsotaan aina erikseen asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaan. Urakan pituus riippuu työn laajuudesta, eli tehdäänkö työtä yhden päivän vai kaksi viikkoa, sekä työajasta; voiko työtä tehdä päivällä, illalla vai vain viikonloppuisin. Usein siivoustyöhön kuuluu lattioiden ja ikkunoiden pesu, yläpölyjen imurointi, kalusteiden kankaiden pesu, lamppujen vaihto sekä jopa pieniä nikkarointeja, kuten hyllyjen kasaamista, ovien säätämistä tai muita kiinnityksiä. Joskus asiakas saattaa tilata vanhojen, rikkinäisten tavaroiden kuljetuksen kaatopaikalle. Olli törmää vieläkin monesti uusiin tilanteisiin: “Esimerkiksi lattioiden pesu riippuu lattian materiaalista, joten uusien materiaalien kanssa pitää miettiä miten homma tehdään mahdollisimman kustannustehokkaasti jokaisen osapuolen näkökulmasta”, hän selittää. “Tai miten turvallisuusasiat otetaan huomioon, jos pölyjä pyyhitään korkealla”, Olli lisää.

Joka viikko on positiivinen yllätys

Työnjohtajan tehtäviin kuuluu hallita ja ohjata urakoita sekä tarkastaa, että valmis työ on tehty hyvin. Lisäksi Olli suunnittelee tiiminsä työt viikoiksi eteenpäin. Joskus tämä on kuitenkin turhaa: “Tunnin päästä koko viikko saattaakin olla täysin erilainen, jos tulee poissaolo tai asiakas päättää tilata vielä lisätyötä”, hän nauraa. Erikoispesutiimissä tilauksia ei pysty ennakoimaan, vaan se on yllätys, mitä päivät tuovat tullessaan. Ja tämä onkin parasta erikoispesutiimissä: “Yllätyksellisyys on työn suola, ja pitää sen kiinnostavana!” Olli kuvailee. Hän käy myös asiakkaiden keskustelemassa heidän tarpeistaan, ja ehdottelee töitä niiden mukaan.

Niin johtamiselta kuin henkilöstöltä vaaditaan pitkää pinnaa ja huumoria

“Tässä työssä johtamiselta vaaditaan pitkää pinnaa ja huumorintajua – ja sama henkilöstöltä!” Olli hymyilee. Saman päivän aikana voi tulla jopa 10 puhelua kiireellisistä töistä, jotka kaikki pitäisi saada valmiiksi saman viikon aikana. Työnjohtajan työssä korostuu toiminnan organisointikyky ja taito pitää asiat hyvässä järjestyksessä sekä vuorovaikutustaidot. “Työpäivät voivat venyä, sillä joitain töitä ei voi vain lopettaa ja jatkaa seuraavana päivänä. Esimerkiksi lattioiden vahaamisen tieltä on siirrettävä asiakkaan tavarat sivuun, mutta seuraavana päivänä niiden pitäisi olla taas paikallaan”, Olli selittää. Vaativa työnkuva edellyttääkin monipuolista osaamista ja itsenäistä työotetta tiimin jokaiselta työntekijältä.

Erikoispesutiimiin kuuluu yleensä kolme siivoojaa työnjohtajan lisäksi. Kesäaikana tiimin koko voi kasvaa kymmeneen työntekijään, sillä joka vuosi tietyt asiakkaat tilaavat tällöin tietyt urakat.

Työt eivät siivoamalla lopu

Asiakkaiden erityistarve ja -pyynnöt ovat kasvaneet vuosien varrella. Joskus kuukausien työ saattaa laajentua pidemmäksikin projektiksi. “Lähetimme eräälle asiakkaalle viisi vuotta sitten pari työntekijää tekemään parin kuukauden hommaa, ja siellä he tekevät sitä vieläkin!” Olli kertoo. Työt eivät nimittäin siivoamalla lopu.