Luovuus auttaa ongelmien ratkaisussa

Juttusarjamme “Miten minusta tuli Gronlundilainen” jatkuu nyt kolmannella tarinalla esitellen Minna Taljan, joka on työskennellyt yrityksessä 14 vuotta.

Minna valmistui taiteen ja viestinnän ammattikorkeakoulusta kuvataiteilijaksi. Alan töitä oli kuitenkin vaikea saada ja hän päätyi tekemään töitä grillikioskilla monet vuodet. Perheen perustamisen jälkeen tuli ajankohtaiseksi hakeutua päivätyöhön. Siivousalalle vähän päälle 40-vuotias Minna vaihtoi, koska hän tykkää siivoamisesta ja järjestelystä. Nähdessään Grönlund Palvelujen työpaikkailmoituksen hän oli tehnyt noin puoli vuotta osapäiväistä kotisiivousta, ja päätti työkaverinsa kanssa hakea paikkaa.

Työhaastattelussa Minna huomasi miten mutkaton ja reilu työpaikka Gronlund Palvelut on, kun tapasi nykyisen toimitusjohtaja Tiina Holopaisen ja yrityksen pääomistajan ja perustajan Heikki Holopaisen saappaat jalassa ja työasut päällä siivouskohteesta palaamassa. Ja niinhän siinä kävi, että sekä Minna että hänen työkaverinsa saivat paikan.

Oltuaan noin vuoden verran siivoojana, Minnaa pyydettiin ryhmän vanhimmaksi ja sen jälkeen hän siirtyi työnjohtajaksi. Uusia työnjohtajia tarvittiin, koska oli juuri solmittu iso siivoussopimus uuden asiakkaan kanssa. Minna oli jo aikaisemmin ilmaissut kiinnostuksensa työnjohtajan tehtäviin ja hänestä oli hienoa saada lisää vastuuta ja päästä etenemään uralla.

Työnjohtajan tehtävässä kehittymiseen oli hyvä motivaatio, ja Minna sai alusta asti erittäin hyvää tukea palvelujohtaja Eeva-Liisa Juholalta. ”Ei tarvinnut olla yksin, sain koko ajan apua ja taustatukea”, muistelee Minna kiitollisena työnjohtajan uran alkuaikoja.

Uuden kohteen alkaminen vaatii aina aktiivisuutta asiakkaan suhteen, jotta kaikki alkaa oikeasti toimimaan ja asiakkaan luottamus uutta siivousliikettä kohtaan rakentuu. Minna muistelee ison asiakkaan alkuaikoina tullutta reklamaatiota roskisten tyhjennyksestä, jonka vuoksi järjestettiin kriisipalaveri. Aiemmin roskikset oli tyhjennetty kerran päivässä ja muutoksen jälkeen tyhjennyksiä oli harvemmin. Minnan mielestä siivoukseen käytettyä aikaa kannatti käyttää fiksummin kuin paria paperia tyhjentämällä. Asiakas oli tyytyväinen perusteluihin ja Minnan ”oman järjen” käyttöön siivouksen suunnittelussa. Tästä hän oppi, että kannattaa olla oma-aloitteinen ja selkeä asiakasviestinnän suhteen.

Minnan työhön työnjohtajana kuuluu töiden järjestelyä, rekrytointia, perehdyttämistä, yhteydenpitoa työntekijöiden kanssa, palkkojen tarkastusta, laskujen valmistelua ja listojen suunnittelua. Minna siivoaa myös itse, mutta samalla miettii suurempia linjoja: miten aluetta järjestellään ja kenet voi mihinkin kohteeseen laittaa. Mietitään paljon myös yhdessä, miten saataisiin kaikki parhaiten toimimaan.  ”Ihmiset on erilaisia ja pitää löytää kaikille oma paikka”, toteaa Minna lopuksi.

Työssään Minna on oppinut luottamaan vaistoonsa: jos joku epäilyttää, kannattaa toimia heti koska ei se siitä parane. Hän osaa myös olla stressaamatta liikaa, koska kaaostilanteita vaan aina tulee. ”Juon kahvit ja rauhoitun. Totean itselleni, että olen tehnyt kaikkeni ja ihan kaikkeen en pysty. Sitten alkaa tulla ideoita, mitä asialle voisi tehdä”, summaa Minna selviytymistaktiikkaansa.

Kuvataiteilijan koulutuksestakin on työssä hyötyä: luovuus auttaa ongelmien ratkaisuun tarvittavissa ideoinnissa. Työssä tarvitaan myös vastuuntuntoa ja pitää jaksaa suunnitella asioita ja yksityiskohtia. Minna osaa käyttää kuvankäsittelyohjelmia ja niitä taitoja hän on työssä käyttänyt esimerkiksi korttien suunnittelussa. Vapaa-ajallaan Minna tekee omaksi ilokseen muotokuvia ja haaveilee käyttävänsä siihen enemmän aikaa eläkkeellä.

Parasta Minnan mielestä Gronlund palveluissa on reilu meininki. ”Ei ole mitään hämärää touhuissa ja ylitöistä maksetaan kuten kuuluukin”, toteaa Minna. Töitä tehdään yhdessä asiakkaan paras mielessä, ei ole kärhämää tai selkään puukotusta. Parasta on, että et ole yksin eikä anneta ihmisten ajautua omiin oloihinsa huomiotta. On iso merkitys, että pidetään koko ajan yhteyttä. Samaa periaatetta Minna noudattaa myös omiin työntekijöihin: ei ole samantekevää, miten pyörit kohteessa, vaan huomioidaan ihminen ja työ.

Työnhakijoille tai alan vaihtoa harkitseville Minna haluaa lähettää viestin: jos kiinnostaa edetä uralla, niin siivousalalla voit hyvä tekijä menestyä, vaikkei olekaan koulutusta. Meillä ei ole varaa yhdestäkään työntekijästä luopua. Anna työlle mahdollisuus ja anna mennä. Meillä on hyvä työnjohto: työntekijöihin päin ei sallita huutokulttuuria tai räyhäämistä. Kuunnellaan työntekijöiden toiveita ja vapaat järjestyy yleensä, vaikka palkkausehdot ovat muutoin samat kuin muuallakin.

Minna toteaa tyytyväisenä lopuksi: ”Oon ajatellut tehdä täällä töitä eläkeikään asti! Niin kauan kuin voin olla, niin olen.”