Koronasiivous ja ylläpitosiivous tuovat turvaa työpaikoille

Korona on langettanut epävarmuuden ja turvattomuuden varjon työpaikoille. Toimistoissa, tehtaissa ja terminaaleissa tarvitaan nyt desinfiointisiivouksia enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Etätyöskentely on tyhjentänyt toimitiloja, mutta viimeistään nyt laadukkaan siivouksen merkitys on noussut merkittäväksi turvallisuustekijäksi työpaikoilla.

Koronasiivous kuuluu erikoispuhdistuspalveluihimme, kuten myös desinfiointisiivouksen ylläpito. Olemme jo yli viidentoista vuoden ajan tehneet desinfiointisiivouksia asiakkaillemme, joten koronasiivouksia varten ammattilaisemme eivät tarvinneet juurikaan lisäkoulutusta. Reagoimme onneksi keväällä ripeästi koronauutisiin, ja hankimme ajoissa riittävästi laadukkaita välineitä desinfiointisiivoukseen.

Mia Salonen on vastannut ylläpitosiivousporukkansa kanssa useiden kohteiden desinfioinnin ylläpidosta. Mia vastaa ryhmänvanhimpana työntekijöiden opastamisesta ja työvälineiden riittävyydestä kohteissa siivoustyönsä ohella. Ja uusia työvarusteitahan riittää: ylläpitosiivoojilla on päivittäin vedenkestävät pitkähihaiset essut, kaksinkertaiset siivoushanskat, kangasmaskit ja suojalasit. Erikoispuhdistusjoukot käyttävät myös hengityssuojaimia klooripitoisten aineiden vuoksi. Turvakengät on vaihdettu helpommin pestäviin lenkkareihin, sillä työvaatteet on desinfioitava joka siivouskerran jälkeen.

Kysyin Mialta, miten hänen mielestään koronapandemia on vaikuttanut normaaliin työarkeen.

— Meillä on paljon erilaisia siivouskohteita, ja jokaisessa kohteessa on mietittävä tarkkaan, missä järjestyksessä siivous on tehtävä. Jokainen puhdistettava pinta pyyhitään omalla kertakäyttöliinallaan, ja vajaatkin roskasäkit viedään heti työpäivän päätteeksi pois, vaikka huomenna työt jatkuisivat samassa kohteessa. Kosketuspintoja tulee pohdittua entistä tarkemmin ja sitä, miten ihmiset koskettavat hanoja, saippua- ja paperitelineitä. Pienetkin yksityiskohdat on huomioitava myös siivoojan omissa liikkeissä ja kulkureiteissä, kertoo Mia.

Vaikka koronasiivous tuntuu äkkiseltään paljon työläämmältä tavalta siivota, niin Mian mielestä se on itse asiassa tuonut myös positiivisia asioita mukanaan.

— Toivon että tästä tulisi uusi siivoustapa myös koronan jälkeen. Toimistotilojen ylläpito onnistuu paremmin, kun kosketuspinnat pyyhitään joka päivä, eikä vain kerran viikossa. Siivous on helpompaa, kun kaikki tehdään aina samalla desinfiointisiivouksen sapluunalla. Olen myös huomannut, että meihin siivoojiin suhtaudutaan työpaikoilla entistä iloisemmin ja tilaa siivoukseen tarjotaan entistä paremmin, kertoo Mia.

Aseptinen siivous on ollut aina osa siivouspalveluitamme, mutta viimeistään nyt ymmärretään myös siivouksen merkitys työntekijöiden turvallisuuden ja terveyden tukijana.